Placarimo u petak + raspored radionica za svibanj 29 travanj 2021

Placarimo u petak + raspored radionica za svibanj

Dragi Povrćari/ke, pozdrav!

Ovaj tjedan zbog 1. maja koji pada u subotu, bit ćemo na placi u petak, 30.4.

Osim prvomajskog roštilja i kvalitetnog preždera, važna je i crtica iz povijesti koja uvijek oblikuje sadašnjost. U spomen na krvoproliće u Chicagu internacionalno se obilježava 1. maj. Naime, 1. maja 1886. eksploatirana radnička klasa, njih nekoliko desetaka tisuća, izašla je na ulice Chicaga zahtijevajući poboljšanje i regulaciju uvjeta rada, prije svega osmosatni radni dan. Mnogi su uhićeni, neki su ranjeni, neki ubijeni, a neki osuđeni na dugogodišnju robiju. Prava nikad nisu „dobivena“ – prava su uvijek izborena krvlju!

Mi se vidimo na placi sutra i nosim sa sobom rigu, divnu salatinu, radič, blitvu, mladi luk, mislim da će biti i rotkvica, a ako ne bude padala kiša popodne, nabrat ću i maslačka. Ostalo je još malo presadnica pomidora, moja omiljena sorte „Marmande“, njih isto nosim sutra.

Aktualna situacija u plastiću – obilje raste! 🙂

Također, digla sam i raspored vrtlarskih radionica za idući mjesec.

9.5. nedjelja – „Kako krenuti s vlastitim vrtom?“

Imate komadić zemlje koji želite pretvoriti u vrt? Imate ideju da biste voljeli imali vrti, želite znati kako to izgleda u praksi i pitate se kako uopće krenuti u vrtnu avanturu? Ovo je radionica za vas. Prolazimo sve – od potrebnog alata, pripreme zemlje do samog sijanja i njege. 

16.5. nedjelja – “Vrt na balkonu”

Ne morate imati vrt da biste imali svoje povrće. Ako imate osunčani balkon, možete ga pretvoriti u vlastitu malu povrćarsku manufakturu. Vrtni balkoni su zakon i uvijek me oduševe fotke polaznika/ca koje dobijem nakon radionice, a tijekom sezone, a koje potvrđuju da se na balkonu stvarno može uzgojiti krasno povrće.

30.5. nedjelja – “Radovi u vrtu u kasno proljeće/rano ljeto”

Na ovoj radionici dotičemo se radova, akcija i kultura predviđenih za ovo doba godine. Živili zdravi vrtovi puni obilja! Što se sije, što se sadi, kako se prilagoditi sve ekstremnijim uvjetima kao što su već standardna ljetna suša kao i temperature koje prže vrtove i sve u njima, ma pričamo o svemu!

Kad: radionice započinju u 9 sati i traju cca 3 sata.

Gdje: Dolčić, Kastav

Cijena pojedinačne radionice: 250kn/osoba

Prijave: obavezne i to na ana@anino-povrce.com. Broj sudionika/ca je ograničen i radi se u malim grupama.

Napomena: Radionice su teorijsko-praktičnog tipa što znači da ćete zabiti ruke u zemlju, što pak podrazumijeva agro-šik odjeću i obuću „za u vrt“ (tene/cipele za u zemlju + slojevito oblačenje jer jutra su u Dolčiću hladna tako da je bolje da se ljuštite kao kapulica nego da se smrznete 😉).

Prvi bebci u plastiću. Držim fige da nakon kiše krećem sa radovima vani.

 Živili i vidimo se,

-A.